Спор кой да е премиер проваля политическите преговори в Македония

Македония е обхваната от тежка политическа криза, която продължава вече почти половин година

Лидерската среща за решаване на политическата криза в Македония пропадна. Четиримата лидери – Никола Груевски, Зоран Заев, Али Ахмети и Мендух Тачи трябваше да се срещнат днес. 

Премиерът Никола Груевски и лидерът на опозиционната партия СДСМ Зоран Заев са се срещнали в четврътък вечерта в американското посолство в Скопие, съобщи македонското издание "Репортер".

По-късно двамата са провели втора среща. От опозиционния лагер съобщават, че същата вечер Груевски е получил тяхното окончателно предложение. Според партийни източници на изданието най-големият проблем остава въпросът с това кога Груевски ще подаде оставка. Проправителствените медии обявиха, че такива срещи не е имало.

Последната лидерска среща между Груевски, Заев, Ахмети и Тачи се състоя на 26 юни, от където след един час лидерите се разотидоха без изявления за медиите. Премиерът Груевски представи правителствен план за прилагане на препоръките, които се отнасят до системни реформи в областта на върховенството на закона. 

Македония е обхваната от тежка политическа криза, която продължава вече почти половин година. Лидерът на опозицията Зоран Заев направи публични разкрития за методите на управление на Груевски и обяви, че премиерът е използвал своята власт, за да кадрува в съдебната система, да отнема бизнеси и да оказва натиск върху политици, журналисти и обикновени граждани, които не са съгласни с неговото управление.

Лидерът на опозицията Зоран Заев също бе обвинен в корупция. Прокуратурата твърди, че Заев е поискал от предприемач от Струга 200 хиляди евро, за да завърши приватизацията на държавно землище.