Варуфакис плаши ЕС със съд заради спрените пари

Гърция е на път да предприеме безпрецедентен ход срещу кредиторите, с който допълнително ще усложни и без това комплицираната ситуация около страната. 

Финансовият министър Янис Варуфакис заплашва да съди институциите на Европейския съюз, включително Европейската централна банка, с цел да блокира отпадането на страната от еврозоната и да спре острия дефицит на ликвидност, задушаващ банковата ѝ система.

"Гръцкото правителство ще използва всички правни средства. В момента се консултираме със специалисти и определено ще обмислим подаване на иск в Европейския съд (European Court of Justice). Договорите на ЕС не предвиждат излизане от еврото и ние отказваме да приемем такава ситуация. Членството ни не подлежи на преговори", казва финансовият министър Янис Варуфакис пред британския в."Дейли телеграф".

В неделя Управителният съвет на ЕЦБ е отхвърлил искане на централната банка на Гърция за добавяне на още 6 млрд. евро към фонда за аварийна помощ за гръцките банки. Централните банкери от еврозоната и ръководството на ЕЦБ решиха да не увеличават фонда над сегашните 89 млрд. евро и да продължат действието му, макар да са прекратени в събота преговорите за удължаване на споразумението за помощ от кредиторите на Гърция. Това споразумение изтича днес и след това правилата на ЕЦБ забраняват подпомагането на банкова система на страна, която е де факто във фалит и не разполага с помощна програма.

Варуфакис не коментира, че решението на ЕЦБ от неделя е грубо нарушение на задълженията на банката да поддържа финансовата стабилност във всяка от страните от еврозоната. "Как могат да обяснят това, че така задвижиха масово теглене на депозити от банковата система на Гърция", пита министърът.

Според него страната има достатъчно ликвидност да изкара до референдума, но специална комисия от гръцки институции определя приоритетите на разходите.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че еврозоната не може да отстъпва пред една страна, защото "ако не нарушаваме принципите, еврото ще рухне". Недвусмислено предупреждение към гърците, че избират между оставане и напускане на еврозоната отправиха няколко високопоставени европейски лидери, включително, президентът Франсоа Оланд и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Депутатът от СИРИЗА Димитрис Пападимулис обаче описва накратко как се възприема това в Атина: "Юнкер призова да бъде свалено правителството ни."