САЩ преосмисля стратегията си към Ислямска държава

Засега изглежда, че Багдат и Дамаск са цели, които трудно могат да бъдат овладени от бунтовниците

Двете големи победи в Рамади в Ирак и Палмира в Сирия позволиха на "Ислямска държава" да даде надежда на бойците си и принуди Вашингтон да започне да преосмисля стратегията си. Въпреки че ислямистите днес се кълнат, че ще превземат Багдад и Дамаск, засега изглежда, че възможностите да разширят териториите си са малки, пише "Ройтерс".

През последните месеци терористичната организация и печели, и губи територия в Ирак и Сирия. Вече са превзели лесните цели и се налага да хабят много ресурси за да задържат и управляват териториите, които вече са завладели.

В Ирак "Ислямска държава" вече държи повечето територии, в които преобладават сунитите. Шиитското правителство отвърна на загубата на Рамади като изпрати шиитските отряди, спечелили няколко града край река Тигър да си върнат столицата на провинция Анбар.

В Сирия опозиционни сунитски групировки, които някога се смятаха за по-слаби от "Ислямска държава" се ползват с подкрепата на арабски държави и разширяват територията си за сметка на правителството на Башар Асад, а и в двете държави ислямистите губят сражения с кюрдите.

Въпреки че има ограничения за разширяването на "халифата", победите от последния месец дават на ислямистите енергията, важна за запазването на контрола над териториите, които в момента владеят.