"Комерсант": "Турски поток" става все по-малко възможен

Дори най-верният досега съюзник на Русия - Сърбия, е на път да обърне гръб на проекта

Перспективите газопроводът „Турски поток” да стигне до успешен завършек и да заработи като алтернатива на украинската газова мрежа стават все по малко реални, пише „Комерсант”. Медията цитира свой източник, според който „Газпром” едва ли ще сключи договор за поставянето на трета и четвърта нитка на газопровода през Черно море.За да осъществи идеята си и да спре износа на природен газ през Украйна, Русия ще трябва да се разбере с Брюксел. Това стана ясно след като преди ден македонският премиер Никола Груевски заяви в интервю, че страната му ще се включи в новия газопровод само ако Русия и Европейския съюз постигнат споразумение.

Идеята на цялото интервю на Груевски е да излезе от образа си на проруски държавник и противник на интеграцията на Македония с НАТО и ЕС. Премиерът се позова и на икономически причини за това решение – страната му употребява минимални количества природен газ, а и цената на руското синьо гориво е най-висока в Европа – повече от 500 долара за 1000 кубически метра. 

С новата си позиция Македония влиза в ролята на България в казуса с „Южен поток”. Вместо руски газ, македонците декларираха и желанието си да получат достъп до газопорвода ТАР, който ще доставя в Южна Европа азерски газ.

Дори най-верният досега съюзник на Русия в Европа – Сърбия- е на път да обърне гръб на „Турски поток”, след като днес страната заяви своята готовност да се присъедини към проекта за строителство на газопровода ТАР от Азербайджан до Южна Европа. 

„Ние искаме да диверсифицираме доставките си на газ, а това е важно и за нашите американски приятели”, каза в интервю за „Асошиейтед прес” Александър Вучич, премиер на страната.

С това Белгард приема призива на щатите да намали енергийната си зависимост от Русия. Вучич потвърди и стратегическата цел на Сърбия да стане член на ЕС.