Великобритания ще проведе референдум за ЕС

Кралица Елизабет Втора заяви, че правителството ще издава закони, които ще са в интерес на всички в държавата

По време на официална реч, в която представи плановете на еднопартийното консервативно правителство на Дейвид Камерън, кралица Елизабет Втора официално обяви, че Великобритания ще проведе референдум за оставането си в Европейския съюз до края на 2017 г.

Премиерът определя своят пакет от 26 проектозакона като "програма за работещи хора", която трябва да създаде заетост и да "обедини страната".

Сред останалите предложения, прочетени от кралицата, са и замразяване на данъците върху доходите, 30 часа седмично безплатни грижи за децата на 3-4 години до 2017 г., делегирането на повече права за самоуправление на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, 500 нови държавни училища и други.

Голяма част от законопроектите бяха дадени като обещания от консерваторите още по времето на тяхната предизборна кампания и се очакваше да влязат в програмата. Новото самостоятелно управление ще позволи на Камерън да предприеме ходове по закони, които при предишния му мандат бяха блокирани от тогавашните коалиционни партньори либералдемократите.

В своята реч пред Камарата на лордовете кралицата заяви, че "правителство ще издава закони, които ще са в интерес на всички в тази държава", съобщи Би Би Си.