Македония ще пасува за "Турски поток", но само временно

Груевски обяснява, че Македония няма особена нужда да развива своята газова инфраструктура

Македония ще се присъедини към “Турски поток“, когато Европейската комисия и Русия постигнат споразумение за този проект. Това стана ясно от интервю на македонският премиер Никола Груевски за електронното издание “Прес 24“.

“Ние сме страна, която е насочена към евроатлантическата общност и при взимането на решения, които са от стратегическо значение, се водим от тази цел“, коментира премиерът.

Македония е една от опциите на Русия да заобиколи България при строителството на газопровода, който трябва да доставя газ до Централна Европа и Италия.

Груевски обяснява, че Македония няма особена нужда да развива своята газова инфраструктура, защото в момента не използва и половината от капацитета, който притежава. Капацитетът няма да бъде използван изцяло и след като приключи газификацията на страната.

“През следващите десетина години няма да имаме сериозен проблем. Най-големият проблем в момента е високата цена на газа, която наследихме от миналото и която руската страна обяснява с малките количества, които страната ползва“, казва Груевски.

Македонското правителство възнамерява да построи газопроводна връзка към Гърция, като се включи към тяхната газопроводна мрежа и към газопровода ТАП, който ще започне да се строи от Азербайджан. Третият източник на газ е чрез свързване към газопроводната мрежа на България.