Мохамед Халаф: Ирак и Сирия вече нямат граници

Турция е единствената граница на Ислямска държава

“Ислямска държава” има среда, която я приема, външни и вътрешни фактори допринасят за нейното укрепване и това ѝ позволява да обяви, че започва разширяване. Това коментира в “Още от деня” на БНТ Мохамед Халиф, кореспондент на “Ал Уатан”. Вече не само в Ирак, но и в Либия, и в Мали, и в други райони на Африка се появяват зони, които “Ислямска държава” контролира, уточни той.

Бойци, оръжия, финанси, всякаква подкрепа “Ислямска държава” получава през турската граница – единствената граница, която имат в момента, каза още той. Според него най-големият фактор, обаче, който допринася за разширяването на “Ислямска държава”, това е Иран, който е окупирал вече четири арабски държави – Ирак, Сирия, има опити в Йемен и Ливан.

“Битката става много жестока и няма да има край, защото вече излиза от обхвата на нормалното и навлиза в етапа на сектанjски сблъсък на сунити и шиити и това няма да остане в рамките на държавите, за които говорим досега”, прогнозира Мохамед Халиф.

С ракети и бомби проблема няма да се реши, убеден е журналистът. Може да се спечели срещу Ислямска държава само ако се спечелят хората в тези райони. Логиката е да имат равнопоставеност на всичи религиозни секти, да имат културна идентичност, политическа свобода, жените да имат рол в обществото. Проблемът е много сериозен. Той е така в продължение на 60 години.

Ислямска държава има среда, която я приема. Това е най-големият проблем, убеден е журналистът.