Защо Македония е толкова важна за Путин?

Премиерът Никола Груевски е приятелски настроен към Русия, но не се отказва и от европейския път на Македония

"Политическото напрежение и конфликтите в Македония бяха една от главните теми в света през последните седмици. Терористичното нападение в Куманово беше "фитилът" за демонстрации и малка война между премиера Никола Груевски и опозиционера Зоран Заев, която все повече заприличва на сражение между западно и източно ориентирани политици. В разгара на взаимните обвинения ситуацията в Македония с особена тревога се следи преди всичко от Русия", пише сръбският вестник "Блиц".

Според изданието, причината за специалното внимание, което Москва обръща на Македония, е планираният газопровод "Турски поток", чиято едва ли не ключова част трябва да бъдат южните съседи на Сърбия.

Премиерът Никола Груевски е приятелски настроен към Русия, но не се отказва и от европейския път на Македония, за който казва, че представлява главна цел на държавата. Политиката на правителството в Скопие обаче малко прилича и на официалната позиция на Сърбия – неналагане на санкции срещу Русия и открита подкрепа за руския проект "Турски поток", който, съдейки по всичко, ще преминава през Македония. 

"Тази неутрална позиция, съдейки по всичко, може да се заема само до определена граница", посочва авторът.

Подобна подкрепа може да се разтълкува и като напълно логична, защото от газопровода, който би преминавал през нейна територия, Македония би имала огромна финансова печалба, както всъщност и останалите държави, през които би преминавал "Турски поток".

Именно поради това Владимир Путин е изключително загрижен поради възможността от падане на македонското правителство, което се прояви като изключително приятелско и идването на друга, по-малко кооперативна управляваща структура начело на страната. 

Това беше потвърдено и от външния министър Сергей Лавров, който заяви, че политическата криза в Македония е "контролирана отвън", обвинявайки индиректно Запада за предизвикване на безредиците в тази държава.

Руският посланик в ЕС Владимир Чижов пък заяви за Блумбърг, че макар и да не разполага с твърди доказателства, логичното разсъждение води към само едно заключение според него. "Ако обърнете само малко внимание на географския аспект на този регион, Македония е идеално място, през което "Турски поток" би преминавал към Европа. Не е случайност, че точно там изведнъж избухват конфликти, като по нареждане", каза Чижов.

Руският проект "Турски поток" беше обявен в края на 2014 г., след като Русия се отказа от проекта "Южен поток" заради "намесата на ЕС, който забрани на България да участва в него", пише изданието.

Ключов момент и при двата проекта е, че се заобикаля Украйна, с което Русия постига ефекта "с един куршум – два заека" - би си запазила енергийното надмощие над ЕС и освен това би навредила на неприятелски настроеното правителство в Киев.

Планираният "Турски поток" в тази част на Европа би преминавал през Гърция, Македония, Сърбия и оттам би продължил към Унгария. Поради това експертите /преди всичко американските, които най-много се занимават с този проблем/ посочват, че тези четири държави в момента са най-важната "мишена" на руската дипломатическа офанзива, пише "Блиц".