"Възмутените" в Испания разбиват двуполюсния модел

В Барселона листата на активистката от битката с банковите отнемания на жилища Ада Колау изпревари консервативния националист и кмет Хавиер Триас

Испанците отправиха сериозно предупреждение към политическата върхушка, отваряйки наполовина вратите на Барселона и Мадрид за "възмутените". Това стана на общинските и регионални избори, в които като цяло антилибералната Подемос потвърди третата си позиция.

В Барселона листата на активистката от битката с банковите отнемания на жилища Ада Колау изпревари консервативния националист и кмет Хавиер Триас.

Тя получи 11 места срещу 10 десет за Триас, пет за десноцентристката Суидаданос (Ciudadanos) и четири за Каталунската социалистическа партия.

В Мадрид листата "Мадрид сега" (Ahora Madrid) на Мануела Кармена, включваща именно Подемос, е на второ място след този на Народната партия (20 съветници срещу 21), но може да управлява с подкрепата на Социалистическата партия (девет места), Суидаданос тук са със седем места на четвърта позиция.

В неделя вечерта, малко преди полунощ, привържениците на Кармена - тази 71-годишна бивша съдийка - ликуваха. Те видяха в резултата победа в столицата на Испания, управлявана от десницата от 23 години, но и люлка на движението на "възмутените" срещу корупцията и строгите икономии.

Общо за страната десницата не се срути, но отстъпи пространства. Тя изгуби една провинция, която премина към Социалистическата партия (Естремадуро) и запази водачеството в 12 от 13, но без абсолютно мнозинство. Гласовете за социалистите, прибавени към тези на Подемос, на много места са повече от техните.

Другата нова национална формация – дясноцентристката Куидаданос, родена в Каталония – ще бъде представена в около около 1000 кметства и успя да се класира на трето място на общинско равнище със съвременния поглед към проблемите, благоразположена към предприемачите и с непоносимост към корупцията.

Регионалните и общински избори свалят двуполюсния модел, който властва в страната след възстановяването на демокрацията през 1975 г.

35 милиона избиратели в над 46-милионната страна можеха да се явят пред избирателните урни. Очакваше се рязко увеличение на младите гласоподаватели.

Гласуваше се за В 13 от 17-те регионални парламента, които в Испания имат огромна власт и по-специално в сектори като образование и здравеопазване. Десницата беше хегемон в това управление с контрола върху 13 автономни области. Избирателите посочиха и 8128 кмета, включително в Мадрид, Барселона и Валенсия. Това са трите най-големи града в Испания. Народната партия контролираше до момента столицата и Валенсия, а Барселона бе под управлението на националисти и консерватори.

Тези избори се проведоха след тежка криза, чиито последствия все още се чувстват. През 2014 г. беше регистриран само 1,4% икономически растеж. Хиляди млади хора напуснаха Испания, за да избегнат безработицата, която обхваща 23,7% от активното население и половината от младежите. И всичко това на фона на тежки корупционни афери.

Антилибералната партия Подемос се разглежда като идеен съюзник на гръцката СИРИЗА, дясноцентристката "несистемна" е формацията Куидаданос. И двете политически сили са създадени от 30-годишни лидери - професора по политически науки Пабло Иглесиас и адвоката Алберт Ривера.

И така се сбъднаха очакванията, че нито Народната партия на премиера Мариано Рахой, нито Социалистическата партия получават абсолютно мнозинство в 12 от 13-те региона.

"Ще има огромна фрагментация", заяви пред "Монд" Нарсизо Микавила, директор на Института за изследване ГАД 3.
Резултатите от тези избори няма да улеснят прицела на десните към властта. Започва нов маратон – към законодателните избори в края на годината.