Хизбула иска свещен съюз срещу Ислямска държава

Шиитите искат обединение срещу терористите в Близкия изток

Лидерът на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала отправи световен призив за свещен съюз в Близкия изток за борба срещу "Ислямска Държава". Според него всички мюсюлмани трябва единодушно да се обединят срещу "екзистенциалната заплаха" от терористичната сунитска групировка "Ислямска държава", предаде АФП. Насрала призна, че "Хизбула" се сражава активно и навсякъде на територията в Сирия на страната на сирийската армия.

"Приканвам всички в Ливан и в района да поемат отговорностите си и да противодействат на заплахата от сунитските екстремистки групи (такфири)", призова Хасан Насрала. Той произнесе въодушевена реч, предавана на огромен видеоекран в южния ливански град Набатие. Речта му бе транслирана и по сайта на "Хизбула" "Ал-Манар".

"Битката срещу проекта такфири е екзистенциална битка, която предстои на нашата страна и нашия район. А когато става дума за екзистенциална битка, всичко друго минава на втори план. Днес сме изправени пред небивала заплаха в историята, която застрашава човечеството. Тази заплаха няма аналог в историята. Тя не е насочена конкретно към съпротивата на "Хизбула" в Ливан, срещу конкретна религия, срещу режима в Сирия, правителството в Ирак или някоя група в Йемен. Опасността е надвиснала над всички! Никой не бива да води политика на щрауса и да си зарива главата в пясъка", каза още Насрала.а "Нашата битка в Сирия премина през няколко фази. Днес се сражаваме в една редица с нашите сирийски братя, с армията и народа, с народната съпротива в Дамаск, Алепо, Деир аз Зур, Хасака и Идлиб. Ние присъстваме на много места, присъстваме навсякъде в Сирия, където го изисква битката", подчерта Насрала, който досега е твърдял, че силите му действат само за защита на ливанската граница и шиитските свещени места, отбелязва АФП. Междувременно сирийските военновъздушни сили нанесоха най-малко 15 удара по обекти във и около древния град Палмира, превзет от "Ислямска Държава". Появиха се информации, че там са избити още 217 души.