"Ведомости": Защо "Газпром" строи газопровод, без да е подписал договор

Експерти определят началото за строителството без подписан документ като неоправдан риск и повод за искане за все по-големи отстъпки в цената на газа от страна на Турция

Миналата седмица "Газпром" обяви началото на строителството на "Турски поток" - преди сключването на междуправителствено споразумение между Русия и Турция. 

Защо започваш строителството на газопровод без да си подписал официалните документи? 

"Преди да започнеш да строиш каквото и да било, трябва да сключиш договори за доставка. Да се изгражда тръба без договори е безсмислено и до голяма степен опасно. Така никой не прави в бизнеса". Това са думи на президента Владимир Путин, казани преди 5 години във връзка с проекта за газопровод "Набуко", припомня Андрей Синицин в публикация за вестник "Ведомости". 

В днешните действия на "Газпром" ясно се вижда товарът от предишните решения. Компанията лесно може да започне строителството на подводната отсечка от тръбопровода, защото значителна част от нея преминава в руските териториални води на Черно море и съвпада с маршрута на спрения "Южен поток". 

Ако се направи още една крачка назад: самото решение да се строи "Южен поток" като се заобиколи Украйна принуждава Русия някак си да модифицира този маршрут, а не да предлага на Европа да се строи газов хъб, например, на руско-украинската граница.

От украинския транзит "Газпром" е твърдо решен да се откаже през 2019 г., когато приключи договора. Това също притиска да се побърза с "Турски поток".

Сега "Газпром" иска да се конкурира с останалите доставчици в бъдещия турски хъб.

Наистина, това решение беше взето без консултации с потребителите, и на Европейския съюз се предлага да си построи газопровод до турско-гръцката граница.

Експерти определят началото за строителството без подписан документ като неоправдан риск и повод за искане за все по-големи отстъпки в цената на газа от страна на Турция.