Джихадисти на 4 часа път от Дамаск

Вчера стана ясно, че терористите са овладели и последния граничен пункт на Сирия с Ирак

Джихадистката групировка "Ислямска държава", която очевидно бърза да обяви, че вече си има собствена държава навръх свещения за мюсюлманите месец Рамадан, след като установи контрол над половината сирийска територия, се намира вече само на 4 ч път с кола от Дамаск.

Вчера стана ясно, че терористите са овладели и последния граничен пункт на Сирия с Ирак. Става дума за Ат Танф, както е наричан в Сирия, или Ал Уалид, както е наричан в Ирак, в провинция Хомс, където в сряда ИД превзе античния град Палмира. Военните на сирийския режим са се изтеглили от пункта, след като водеха сражения с джихадистите, същото са направили и иракските сили от тяхната страна на пункта, съобщиха от Сирийската обсерватория за човешки права и иракски източници, цитирани от Ройтерс. На практика сирийският режим вече няма контрол над границата с Ирак. ИД държи също граничен пункт между сирийската провинция Дейр аз Зур и иракската Анбар, а друг пункт на границата между двете страни в Североизточна Сирия е под контрола на кюрдска милиция.

Междувременно терористите започнаха масови екзекуции в древния град Палмира, където световно културно наследство отпреди над 2000 г. е на път да бъде варварски унищожено. В интернет се появиха кадри как десетки обезглавени хора лежат по улиците на града. Най-напред са били обезглавени 14 души, набедени за сътрудници на режима в Дамаск. От затвора Тадмур в древния град пък са освободени хиляди сирийски дисиденти и откровени престъпници, някои от които осъдени за тежки криминални деяния. Профили в Туитър, близки до ислямистите, разпространиха снимки, на които затворниците празнуват своята свобода и безчинстват из града, първият, който джихадистите превземат директно от армията, която пък вече призна, че се е изтеглила от него. Освен това ИД е превзела и ключова рафинерия в района на Хомс и петролно поле.

Междувременно бе съобщено, че американските и коалиционните сили са извършили 18 въздушни удара по цели на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак от сряда насам. Десет от ударите са били в Ирак и са поразили цели в околностите на Байджи, Фалуджа, Махмур, Мосул, Синджар и Тал Афар. Унищожени са били тактически бойни единици, тунели, тежко въоръжениe. В Сирия ударите са били насочени срещу обекти в района на Хасака, Алепо, Ракка и Кобане.