Брюксел поряза мераците на Грузия, Молдова и Украйна за членство в ЕС

Никой не е обещавал, че „Източното партньорство

На срещата на върха на ЕС и шест бивши съветски републики (програмата „Източно партньорство") в латвийската столица Рига ЕС повтори, че не стои на дневен ред въпросът за членство в съюза на Украйна, Молдова и Грузия, които подписаха споразумения за асоцииране с Брюксел, съобщават световните информационни агенции.

„Никой не е обещавал, че „Източното партньорство" е път, който води автоматично към членство в ЕС", отсече председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

ЕС обеща обаче, че ще продължи икономическото сближаване с шестте бивши съветски републики, включително Армения, Азербайджан и Беларус.

Като утешение Грузия и Украйна получиха окуражаващи сигнали за евентуална либерализация от 2016 г. на визовия режим с ЕС, от която вече се ползват молдовците.

За тези страни е важно да имат ясни перспективи за визите, допълни германският канцлер Ангела Меркел, след като вчера затвори вратата за евентуално европейско членство пред шестте страни от Източното партньорство.

Френският президент Франсоа Оланд подчерта, че Източното партньорство не бива да се развива във вреда на влошените отношения с Русия, която се настройва негативно срещу всичко, което възприема като навлизане в нейната сфера на влияние.

Ние не трябва да превръщаме това партньорство в още един конфликт с Русия, предупреди Оланд.

В Рига страните членки на ЕС потвърдиха, че няма да се оставят да бъдат сплашвани от Москва.