"Алкохолът е вреден за вашето здраве" и на бутилките

Предупредителни надписи и на алкохола, планира европарламентът

Подобно на посланията върху кутиите с цигари, европейският парламент ще обсъди въвеждането на предупредителни стикери и върху бутилките с алкохол.

Евродепутатите ще разискват темата на пленарната сесия тази седмица в Страсбург, като целта е да се намали употребата на алкохол от непълнолетни, съобщи БТА.

Статистиката сочи, че злоупотребата с алкохол причинява около 3.3 милиона случая на преждевременна смърт всяка година. Възрастовата група от 20 до 39 е най-засегната, като близо всеки четвърти случай на смърт е причинен от алкохол. Тези смъртни случаи са следствие от злополуки, прояви на насилие или чернодробни заболявания.

Посланията ще наблягат върху вредното влияние на алкохолните напитки върху човешкия организъм. Ще има и предупредителни надписи, свързани с шофиране в нетрезво състояние. Ще бъдат засегнати и темите за употреба на алкохол от непълнолетни, както и по време на бременност.

Очаква се Европейската комисия да бъде призована да започне незабавно работа по новата стратегия на ЕС за алкохола до 2022 г.