BBC: Две трети от човечеството няма достъп до хирургия

Една трета от всички смъртни случаи през 2010 г. – общо 16.9 милиона, са били причинени от болести, които са оперативно лечими. Това е повече от общия брой на починалите от СПИН, туберкулоза и малария, взети заедно

Пет милиарда души или близо 2/3 от населението на планетата няма достъп до безопасни и достатъчно евтини хирургични услуги, сочат данните от ново изследване на The Lancet, цитирани от BBC. Делът от хората, които не могат да се ползват от подобна здравна грижа е над двойно по-голям от очакваното. Най-висока е смъртността поради липса на хирурзи в западна, източна и централна Африка, а също в южна и югоизточна Азия. Става въпрос за такива широко разпространени явления като апендицит или усложнения при раждане. Очаквано повечето от тях живеят в страни със среден или нисък доход на населението.

93% от хората, живеещи в Субсахарска Африка не могат да получат хирургични грижи. Предишните оценки разглеждаха единствено къде операциите са налични като услуга. Изследователите от Lancet обаче взимат предвид и дали хората могат да стигнат до въпросните болници в рамките на два часа, дали процедурите са безопасни и дали пациентите могат да си позволят лечението.

Анди Лейтнър, който е от авторите на изследването определи ситуацията като „скандална”. „Хората умират или живеят с увреждания, които можеха да бъдат избегнати, ако има достъп до адекватно хирургично лечение. Освен това все повече и повече хора изпадат в състояние на бедност заради високите разходи за хирургия“, казва той.

Проучването показва, че половината от хората, които са били оперирани, всъщност не могат да си позволят извършената им процедура. То е осъществено с помощта на 25 експерти, които са прекарали година и половина в събиране на доказателства и разкази на здравни работници и пациенти от над 100 различни страни, за да съставят доклада. Сега те призовават световните лидери за по-големи инвестиции в хирургичната грижа. По думите им една трета от всички смъртни случаи през 2010 г. – общо 16.9 милиона, са били причинени от болести, които са оперативно лечими. Това е повече от общия брой на починалите от СПИН, туберкулоза и малария, взети заедно.

Авторите предполагат, че справянето на проблема от сега до 2030 г. ще струва на световната икономика около $12 трилиона. Те призовават международната общност да инвестира $420 милиарда, за да даде начало на този процес. Това са огромни суми и съвсем логично най-големи разходи са нужни в бедните страни, които не могат да си позволят подобна инвестиция без международна подкрепа.