Германия се готви за евентуален гръцки фалит

Президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман изрази безпокойство относно програмата за спешно финансиране на гръцките банки с оглед на факта, че няма подобрение на ликвидната ситуация в страната.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле намекна , че Берлин се готви за евентуален гръцки фалит, обрисувайки паралел със секретните германски планове за обединение на страната през 1989-а година.

Шойбле призна, че министрите на финансите от ЕС са работили по "План Б" относно това какво да се прави, когато Гърция свърши парите и не може да изплаща своите задължения.

Той направи паралел със секретността, която беше наложителна по време на началния етап на планиране за Обединението на Германия през 1989-а година. 

"Ако на времето аз бях един от министрите, които отговаряше за подобен сценарий и бях заявил, че имаме план за обединение, тогава целият свят вероятно щеше да каже: Германците са напълно луди".

На заседанието на Еврогрупата Гърция беше остро критикувана за бавния процес по подготовка на необходимите реформи, които да отключат финансирането на страната от нейните международни кредитори, въпреки че Атина много бързо изчерпва паричните средства и без нови заеми няма да бъде в състояние да обслужва дълговете си в скоро време.

Финансовият министър на Словения предложи по време на срещата, че ако преговорите, които се водят в продължение на три месеца, не доведат до никъде, това може да принуди Еврогрупата да започва да обсъжда възможността за "План Б", а именно - какво ще се случи, ако Гърция изпадне в неплатежоспособност. 

Президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман изрази безпокойство относно програмата за спешно финансиране на гръцките банки с оглед на факта, че няма подобрение на ликвидната ситуация в страната.

Междувременно, канцлерът на Германия Ангела Меркел е провела телефонен разговор с премиера на Гърция Алексис Ципрас. 

Според Ройтерс гръцкият премиер е провел телефонен разговор и с шефа на Еврогрупата Йерун Дейселблум в опита да го убеди за необходимостта от по-голяма помощ за Гърция, като в същото време е настоял за провеждане на извънредна среща с европейските лидери през тази седмица.

Очаква се по-късно днес да бъде проведена телеконферентна връзка на т.нар. "Брюкселска група" - техническите експерти на Гърция и на нейните международни кредитори от ЕС и МВФ, преди в сряда (29-и април) да бъде свикана официална среща, имаща за цел ускоряване на преговорите между двете спорещи страни.