Армения призова света да признае арменския геноцид

В петък Армения ще отбележи 100-годишнината от кланетата през 1915 и 1916 г., при които по данни на историци са избити 1,5 милиона арменци

Арменският парламент прие единодушно резолюция, с която призова международната общност да признае за геноцид избиването на милион и половина арменци в Османската империя преди 100 години и да го осъди като тежко престъпление срещу човечеството, предаде ДПА.

В петък Армения ще отбележи 100-годишнината от кланетата през 1915 и 1916 г., при които по данни на историци са избити 1,5 милиона арменци.

На церемонията в Ереван ще присъстват президентите на Русия Владимир Путин и на Франция Франсоа Оланд. Турция - държавата приемник на Османската империя, отхвърля думата геноцид и твърди, че числото на жертвите е силно преувеличено. Армения и правозащитници пък обвиняват Анкара, че отрича геноцида, отбелязва ДПА.

Досега над 20 страни са признали кланетата за геноцид. Сред тях са Русия, Франция и Ливан. Думата геноцид използват Европейският парламент, папа Франциск и други институции.

Германското правителство съобщи неотдавна, че ще подкрепи внесено в парламента предложение за признаване на геноцида. Но други държави, като Съединените щати, Великобритания и Израел, отказват да признаят геноцида с аргумента, че това би влошило отношенията с Турция.