Оланд вика на пожар вътрешни и външни външни министри от ЕС в Брюксел

Причината в бедствието с потъналия кораб, на който се возиха 700 бежанци

Президентът на Франция Франсоа Оланд призова вътрешните и външните министри на страните - членки на Европейския съюз, да проведат спешна среща след новината за поредния потънал кораб с мигранти във водите на Средиземно море, съобщава AFP, цитирана от Фокус.


В нощта на събота срещу неделя кораб с около 700 мигранти се е обърнал във либийски води. Спасени са едва 28 души. Смъртта на останалите не е официално потвърдена, но шансовете за намиране на още оцелели стават все по-малки. Ако смъртта на хората бъде потвърдена, това ще бъде ще бъде най-ужасната катастрофа в последните години", която се е случила в акваторията на Средиземно море. Европа "трябва да действа" срещу все по-честите случаи на масови удавяния, призова Оланд. Той настоя за повече лодки и въздушно наблюдение и активна борба срещу трафикантите. "Защото тези, които качват хората в лодките, са трафиканти, дори терористи, защото са наясно, че тези лодки са отвратителни… и излагат стотици хора на опасност", коментира още Оланд. Преди около седмица друг кораб с мигранти потъна в опит да достигне бреговете на Италия. Спасени бяха около 150 души, а над 400 се смятат за загинали.

Италианските власти изчисляват, че през миналата година на територията на Италия са навлезели 170 хил. мигранти. Често бреговата охрана трябва да участва в спасяването на мигрантите, които биват превозвани с кораби в много лошо състояние. Само за последната седмица спасени са били над 10 хил. души. Инцидентите са редовни, като през последните месеци започват да стават все по-чести. Само за първите три месеца на годината са загинали над 500 души, а последните два инцидента показват стряскаща тенденция.