Ройтерс: Убийството на Немцов обедини две руски опозиционни партии

Те оповестиха, че ще се явят заедно и на местните избори, които ще се проведат в някои региони тази година

Две руски опозиционни партии ще издигнат обща платформа за парламентарните избори през 2016 г. като първа стъпва за обединяването на критиците на Кремъл след убийството на опозиционния лидер Борис Немцов, предаде Reuters.

Според критиците на президента Владимир Путин, Кремъл носи основната политическа отговорност за убийството на опозиционера и бивш вицепремиер, извършено на 27 февруари. Москва отрича обвиненията, че потъпква дисидентите, а Путин призова органите да извършат цялостно разследване на случая.

ПРП-Парнас, чийто съосновател е Немцов, и Партията на прогреса, водена от антикорупционния лидер Алексей Навални, оповестиха, че ще се явят заедно и на местните избори, които ще се проведат в някои региони тази година.

„В това трудно време призоваваме обществените и граждански сили да се консолидират въз основа на обща платформа на отричане на лъжите, корупцията, агресията и ограничаването на икономическите и граждански свободи и за изграждане на демократична държава“, се казва в общо изявление на двете партии.