Spiegel: Гърция ще моли Русия за евтин газ и сваляне на санкциите за стоките и

В Брюксел и Берлин наблюдават опитите за сближаване с недоверие

Гръцки политици възнамеряват да поискат от Русия икономическа помощ при своето официално посещение в Москва, съобщи немското списание Spiegel. 

"Гърция отчаяно се бори против банкрута. Поради това, че преговорите със спонсорите са спрени, Атина сега търси подкрепа от Русия. В Брюксел и Берлин наблюдават опитите за сближаване с недоверие".

По данни на Spiegel, правителството на Алексис Ципрас ще помоли за намаляване на цената на природния газ и за снемане на руското ембарго от някои гръцки продукти, основно на пресни плодове.

Очаква се енергийният министър Панайотис Лафазанис и парламентаристът да огласят тази молба по време на посещението си в Москва на 30-31 март.

Петракос обяснил на Spiegel колко важна за страната му е това посещение. 

"Ние искаме да задълбочим нашите отношения с Русия в областта на енергетиката и се надяваме да получим от това значителна полза", коментира Лафазанис.

ЕС е разтревожен, че мнозина представители на гръцкото правителство се чувстват "по-близо до Москва, отколкото до Брюксел", отбелязва Spiegel. 

Тревогата е свързана с допускането, че Владимир Путин може да засили влиянието си в Югоизточна Европа.

Брюксел вече отказа на Гърция да предостави кредит от 1,2 млрд евро. Непосредствено преди отпътуването за Москва министър Лафазанис даде интервю, в което нарече Евросъюза "безсъвестен империалист, стремящ се да задуши Гърция".

Гръцкият премиер Алексис Ципрас възнамерява да посети Москва на 8 април и да се срещне с Путин.