Трус с магнитут 5.4 разтърси Гърция, Турция и Египет

Не може да се очаква земетресението да е нанесло щети поради мястото на епицентъра и твърде голямата дълбочина на огнището

Земетресение разтърси Гърция, Турция и Египет в 1:35 часа тази нощ. Епицентърът е в Егейско море между остров Крит и Додеканезките острови. Магнитудът е 5.2-5.4 по оценките на Американската геоложка служба, Европейския сеизмологичен център и Института по геодинамика в Атина. Не може да се очаква земетресението да е нанесло щети поради мястото на епицентъра и твърде голямата дълбочина на огнището – около 80 километра под земната повърхност. Това съобщи Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, бивш ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН), цитирана от "Фокус".

В сайтовете на световните сеизмологични центрове е разпространена информация от очевидци на земетресението. От нея следва, че максималната сила на сътресения не е по-голяма от пета степен по 12-степенната скала в Агиос Николаос – Източен Крит и в архипелаг Санторини от Цикладската група острови. Именно, сведения „много силно” и „силно люлеене” са получени от с.Картерадос и Тера - главен град в Санторини. При такова въздействие повреди не се очакват. Сътресения от по-ниска IV степен са разбудили спящи в Източен и Северен Крит (Кокини Хани, Ираклион, Гази, Ретимно и Ханя). От най-големия Додеканезки остров съобщават, че земетресението е усетено слабо (градовете Родос и Трианда/Ялисос).

 Земетресението е усетено и в гръцката столица (380 км северозападно от епицентъра) – сведения има от северен и източен квартал на Атина. Съобщават за усетени по същото време сътресения и от турския Мармарис – североизточно от епицентъра. Дори в Египет, на разстояния около 760 км от епицентъра, са усетени слаби сътресения с интензивност до III степен (Александрия, Кайро, Измаилия). Голямата област на усещане при станалото земетресение е ефект, характерен за дълбок сеизмичен източник в субдукционна зона. В случая земетресението е реализирано в Хеленската зона на подпъхване на Медитеренската океанска кора под Гърция и Западна Турция при придвижване на Африканската тектонска плоча към север-североизток.