Официалните лица остават „доволно щастливи”, но Гърция е пред пълномащабен фалит

Моментът на истината наближава, заяви президентът на Бундесбанк

Новото правителство на Атина пропиля много голяма част от доверието. Гърция рискува да изпадне в пълномащабен фалит, ако не изпълни своите задължения. За това предупреди президентът на Бундесбанк и представител на ЕЦБ Йенс Вейдман в интервю за германския седмичник „Фокус”.

„Ако дадена държава-членка на Единния валутен съюз реши да не изпълнява своите задължения и спре да плаща на притежателите на нейни облигации, тогава е неизбежно тя да изпадне в неконтролирана несъстоятелност”, посочва Вейдман.

„Въпреки че лицата на гръцките официални власти остават „доволно щастливи”, рискът от фалит на Гърция не може да се игнорира”, твърди президентът на Бундесбанк. „В същото време сякаш изглежда, че правителствата на другите държави остават с впечатлението, че все още може да бъде намерено решение. Но ние вече не разполагаме с много време. Моментът на истината наближава”, предупреди Вейдман.

Той отхвърли идеята за осигуряване на страната с още една доза на свежи пари в брой. „Новото правителство на Атина пропиля много голяма част от доверието”, посочи Вейдман, като добави, че някои от членовете на гръцкото правителство са изострили допълнително ситуацията, правейки противоречиви забележки в публичните си изяви.