Русия създава голяма военна база в Сирия в замяна на модерно оръжие

Предстои Дамаск да получи 24 модернизирани изтребители МиГ-29 и 8 дивизиона от комплекси за противовъздушна отбрана Бук, както и съвременни зенитни ракетни установки С-300.

"Русия може да създаде голяма военна база в Сирия", съобщи президентът на страната Башар Асад в Дамаск в интервю за руския телевизионен канал "Звезда".

По думите на президента, в Сирия очакват това запитване и ако то се появи, то Дамаск ще го одобри задължително. 

"Това, което касае руското присъствие в различните региони на света, в това число в Източно Средиземноморие, сирийското пристанище Тартус, то е необходимо за поддържане на баланса, който е изгубен след разпада на СССР преди повече от 20 години. За нас, колкото повече се усилва присъствието на Русия в нашия регион, толкова по-стабилен ще става той, тъй като Русия играе много важна роля в укрепването на стабилността в целия свят. В тази връзка мога да кажа, че ще приветстваме решение за руско присъствие в Източно Средиземноморие, особено до нашите брегове и в нашите пристанища", заяви Башар Асад.

През времето на СССР, съветският флот имаше няколко бази далеч от собствените си брегове: Камран (Виетнам), остров Сокотра (Йемен) и Тартус (Сирия). 

През 1991 година руският ВМФ фактически ги напусна. Остана само Тартус макар и в чисто номинална форма. На всеки 8 месеца, сменяйки един друг, тук застъпва плаваща работилница на Черноморския флот.

За Сирия, Русия днес е основният геополитически съюзник. Само благодарение на твърдата позиция на Москва, Вашингтон така и не се реши да проведе силова операция по сваляне на режима на Башар Асад. И в това не малка роля изигра пунктът за материално-техническо обезпечаване в Тартус, както и действащо военно-техническо сътрудничество с Русия.

Президентът на Сирия също така съобщи, че Москва напълно изпълнява своите задължения по доставките на оръжие и техника на сирийската армия. Сред най-големите реализирани контракти са: доставка на 36 зенитни ракетни комплекса "Панцир", модернизиране на целия сирийски танков парк с танкове Т-72 и авиацията с нови Миг-20, а също ракетен отбранителен комплекс "Бастион" със свръхзвукови противокорабни ракети "Оникс".

Предстои Дамаск да получи 24 модернизирани изтребители МиГ-29 и 8 дивизиона от комплекси за противовъздушна отбрана "Бук", както и съвременни зенитни ракетни установки С-300.