Полша обвини руски диспечери за смъртта на Качински

В документите по обвинението е вписано, че на контролната кула на летището в Смоленск цари хаос

Полската военна прокуратура, разследваща самолетната катастрофа от 2010 г., при която загина президентът на Полша Лех Качински, повдигна обвинение срещу двама руски диспечери от Смоленск, съобщи ВВС. 

Единият е обвинен в създаване на непосредствена опасност във въздуха, а другият - в неумишлено предизвикване на въздушна катастрофа, уточни прокурорът полк. Иринеуш Шелонг. 

В документите по обвинението е вписано, че на контролната кула на летището в Смоленск цари хаос.

Според военните юристи, на полския екипаж, който е управлявал самолета по време на катастрофата, също се пада голяма част от отговорността за инцидента. В нарушение на инструкциите пилотите са снижили по-ниско от допустимото при наличието на гъста мъгла.

До този момент Варшава нееднократно искаше от Москва да й предаде останките от самолета.

През 2011 г. Междуведомствената комисия, създадена в Русия по разследване на катастрофата, публикува окончателните резултати от разследването, според които непосредствената причина за катастрофата е решението на екипажа да не използва резервния план за кацане. В доклада се посочват и системни причини - недостатъчни сигурност на полета и подготовка на екипажа. 

Впоследствие комисията публикува и допълнителни резултати от проверката си, в които се говореше за натиск над екипажа от страна на намиращия се на борда главнокомандващ на военновъздушните сили на Полша ген. Анджей Бласик. 

Полската прокуратура не се съгласи обаче с тези изводи на комисията. 

Някои полски политици нееднократно са изказвали съмнения в истинността на руската версия за катастрофата, както и са правили намеци, че има вероятност катастрофата да е била предизвикана умишлено. Тези предположения бяха официално отхвърлени както от руските, така и от полските власти. Срокът на следствието е удължен до 10 октомври т.г.

Полският президентски самолет Ту-154М се разби край Смоленск на 10 април 2010 г., при което загинаха всички на борда - държавният глава Лех Качински и още 95 полски политици, военни и общественици. Полската делегация пътуваше към мемориала Катин, за да участва в траурна церемония в памет на разстреляните там през 1940 г. над 20 хиляди полски офицери от тайните служби на Сталин.