Абсолютната власт на Ердоган застрашена преди изборите в Турция

Въпросът опира най-вече до абсолютната власт на Ердоган, срещу която министрите от кабинета сега надигат глас

В Анкара се засилват слуховете, че напрежението вътре в управляващата Партия на справедливостта и развитието расте. Борбата между елитите, по-специално между "Двореца" на президента Реджеп Тайип Ердоган и правителството начело с премиера Ахмет Давутоглу, се изостри по-малко от 80 дни преди изборите през юни. Повод за конфликта между президент и правителство е отношението на Анкара към мирния процес с кюрдите. Въпросът опира най-вече до абсолютната власт на Ердоган, срещу която министрите от кабинета сега надигат глас, се казва анализ на сайтът "Ал Монитор".

От партията на Ердоган заявиха, че това е фалшива новина, изфабрикувана от опозиционни фигури, чиято единствена цел е да предизвикат вътрешни междуособици и размирици. След серия от изявления на вицепремиера Бюлент Арънч, конфликтът е факт и никой не може да го отрече.

Първото такова изявление дойде на 21 март, когато Арънч разкритикува емоционален изблик на Ердоган срещу започнатия от правителството "мирнен процес" с кюрдските бунтовници. "Изявленията на Еродган: "На мен това не ми харесва" или "Аз не одобрявам това и онова са емоционални забележки", заяви Арънч пред журналисти с изненадващо предизвикателен тон. "Това е правителство, което работи на страната и отговорността", каза той, изпращайки на Ердоган много ясно послание.

Това не бяха обикновени думи, и Арънч не е обикновен политик. През 2001 г.той е един от тримата основатели на Партия на справедливостта и развиитето, заедно с Ердоган и Абдуллах Гюл. Тъй като Гюл стана президент през 2007 г., на Арънч се гледаше като на "вторият човек" на ПСР. През последните три години, той спореше с Ердоган по различни въпроси. През юни 2013 г. при протестите за парка Гези, Арънч се противопостави на Ердоган и се опита да установи диалог с протестиращите. Наскоро той призна: "половината на обществото ни мрази" и че самата ПСР е отговорна за това.

За изненада на Ердоган Арънч "нахлу" в политическа среда, в която Ердоган бе като единствен господар на вселената, наречена Партия на свобода и развитието. Някои симпатизанти на президента нарекоха Арънч предател. Кметът на Анкара Мелих Гьокчек го обвини в измяна и създаване на паралелна държава.

Арънч отговори на Гьокчек пред камерите на 23 март и го обвини не само в преднамереност, но и за ширещата се корупция. На следващия ден, поркуратурата в Анкара започна разследване на Гьокчек за корупция, а срещу Арънч за "прикриване на престъпление".

Вицепремиерът не се спря дотук и повтори критиките си към Ердоган и беше подкрепен от премиера Ахмет Давутоглу. Премиерът е противник на президентската система на управление, към която се стреми Ердоган и която би превърнала правителството в безгласен изпълнител на волята на държавния глава.

Изходът от битката може да предопредели съдбата не само на партията, но и на страната. Анализаторите посочват, че след като е станал премиер, Давутоглу е удвоил усилията си да назначи свои поддръжници в партията и държавата. Изходът от борбата за избирателните списъци може да има много по-дълготрайни последици.

- See more at: http://novinite.bg/articles/90400/Ojestochena-borba-mejdu-premiera-i-prezidenta-predi-izborite-v-Turciya#sthash.X3icJ6eU.dpuf