САЩ, Арабската лига и Турция се готвят за военна намеса в Йемен

Турция призовава шиитските бунтовници и външните им съюзници да се въздържат от действия, които биха застрашили мира и сигурността в региона

Американският държавен секретар Джон Кери е съгласен с решението да бъдат предприети действия срещу бунтовниците хуси в Йемен, стана ясно от информация на високопоставен източник от Държавния департамент, пожелал анонимност.

"Той похвали действията на коалицията за предприемане на военни мерки срещу хусите и отбеляза, че САЩ подкрепят усилията на коалицията, включително чрез споделяне на разузнавателна информация, оказване на помощ при набелязване на мишени, както и на консултантска и логистична подкрепа за въздушни удари по мишени на хусите", посочил източникът, цитиран от "Ройтерс".

По думите му, в хода на разговора на Кери с външните министри на Саудитска Арабия и други членки на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, проведен чрез конферентна връзка, всички министри са се съгласили, че политическите преговори са най-добрият начин за излизане от кризата в Йемен, но са отбелязали, че именно хусите са предприели военна кампания.

Кери и колегите му от арабските сунитски страни от Персийския залив са се споразумели да поддържат контакт.

Междувременно, турското външно министерство обяви, че операцията на саудитските военновъздушни сили в Йемен ще спомогне за предотвратяването на гражданска война. Според турските власти страните, участващи в операцията, включително членките на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, предварително са информирали Анкара за операцията, която се реализира по молба на законно избрания президент на Йемен Абд Рабу Мансур Хади.

Турция призовава шиитските бунтовници и външните им съюзници да се въздържат от действия, които биха застрашили мира и сигурността в региона.

От своя страна Арабската лига обеща пълна подкрепа за водената от Саудитска Арабия военна кампания срещу шиитските бунтовници хуси в Йемен. Генералният секретар заяви на Арабската лига заяви, че операцията е насочена срещу конкретни мишени, контролирани от хусите, въз основа на искане от йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади.