Испански политици и бизнесмени на съд по обвинения за корупция

Става дума за разследване на корупционен скандал

40 души, включително трима бивши ковчежници на Народната партия (НП), ще бъдат изправени пред съд по обвинение, че са замесени в корупционна афера по настояване на испанския магистрат Пабло Рус, съобщи Франс прес.

Магистратът  от пет години разследва корупционния скандал, който се отнася за периода от 1999 г. до 2005 г. и който стана известен с името "Гюртел". Сред 40-те подсъдими са бившите ковчежници на НП Луис Барсенас, Алваро Лапуерта и Анхел Санчис, наред с депутати и шефове на фирми.

Фирмата на единия от подсъдимите бизнесмени, Франсиско Кореа, е плащала подкупи, за да си осигури доходоносни обществени поръчки години наред на места, където НП е била на власт в този период, включително в Мадрид и Валенсия, посочи ДПА.

Разследването по делото доведе миналата година до оставката на здравната министърка Ана Мато за това, че е използвала финансови средства, незаконно придобити от бившия й съпруг Хесус Сепулведа, бивш кмет и подсъдим по аферата "Гюртел".

Някои от подсъдимите са обвинени в измами, пране на пари и избягване на данъчно облагане.

Рус нареди на подсъдимите да платят глоба в размер на близо 450 милиона евро, а прокуратурата поиска присъда от над 110 години за Кореа и 42 години за Барсенас.