Вече има конкретни заподозрени за убийството на Немцов

От правоохранителните органи посочваха като основна версията, че в убийството на Немцов са замесени националисти.

Вече има конкретни заподозрени в убийството на руския опозиционер Борис Немцов. Това съобщи шефът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников, цитиран от „РБК дейли”. Въпреки това в момента те са разглеждани само „като версия”. Според източници на вестника в тайните служби следствието работи най-вече по автомобила „ЗАЗ Шанс”, с който изглежда е избягал убиецът на Немцов. Колата е намерена, установен е и първоначалният й собственик. Сега се проучват всички, имали достъп до автомобила.

Сред клиповете, свързани с престъплението, всекидневникът откроява каченото в сряда за пръв път в интернет видеообръщение на хора, които поемат отговорността за убийството на Немцов. Виждат се застанали неподвижно трима младежи с оръжие в ръце, с маски, и с дрехи с неонацистки символи. Глас зад кадър заявява, че това са бойци от отряд „Русич”, в който влизат руски националисти от сепаратистки Донбас в Източна Украйна – те убили опозиционния политик заради неговата „антируска дейност”.

Следствено-оперативният екип включва над 100 души - и хора от териториални структури на силовите ведомства, и служители от централните апарати на Федералната служба за сигурност, МВР и Следствения комитет на Русия. Анализират се голям брой видеозаписи и данни на мобилни оператори. „От кадрите вече може да се съди, че предполагаемите убийци най-вероятно са родом от южните региони на Русия”, е заявил в сряда източник на телевизия РЕН ТВ.

Вестникът обаче посочва, че сайтове, близки до руските националисти, участвали в украинския конфликт на страната на отцепниците, бързо определили видеозаписа като провокация. По-рано събеседници на „РБК дейли” от правоохранителните органи посочваха като основна версията, че в убийството на Немцов са замесени националисти. Изданието напомня, че следственият екип се оглавява от генерал Игор Краснов, прочут с работата си по нашумели дела срещу руски националисти.