В Русия цари насилие, страх от върха и изумителна заплаха от дъното

Всеки може да използва насилие срещу тези, за които се мисли, че са врагове на Русия, пише Файненшъл Таймс

Три дни след като руският опозиционен политик Борис Немцов бе убит с четири куршума в гърба пред стените на Кремъл все още няма никаква следа от убиеца му. Критични към президента Владимир Путин политици, активисти и наблюдатели обаче казват, че който е да е дръпнал спусъка, Немцов всъщност е станал жертва на атмосферата на омраза и страх, създадена от властите в Русия след революцията в Украйна и анексирането на Крим, пише вестник The Financial Times.
Опонентите на Путин са подложени на нарастващ натиск след връщането му в Кремъл през 2012 година. След политическите катаклизми в Украйна обаче натискът се е превърнал в открита заплаха.
Дългогодишният приятел на Немцов и съпредседател на партията му - Владимир Рижков, казва, че държавата и държавните медии представят фигурите от либералната опозиция като предатели и врагове, като този начин косвено поощряват насилието срещу тях.
„По време на СССР държавата е имала силов монопол. Сега няма такъв монопол, но има насилие, заплахи от върха и изумителна заплаха от дъното. Имаме всякакви видове националистични групи, радикали, военни ветерани, спортни клубове. И всяка група може да използва насилие срещу тези, за които мисли, че са врагове на Русия“, казва той.