Ципрас нападна Испания и Португалия, искали да го свалят от власт

Премиерът на Испания Мариано Рахой се обърна с протестно писмо към властите в Брюксел срещу изказването на Ципрас

Испания и Португалия водят “консервативна конспирация”, чиято цел е да свали новото гръцко правителство, мерките на което са насочени срещу строгите бюджетни ограничения, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Ройтерс.

Според него Мадрид и Лисабон са изплашени от радикалните движения в собствените си държави преди предстоящите избори.

Ципрас отхвърли критиките, че е отстъпил от обещанията си, като даде за пример критиките на германските консерватори, което означава, че новото правителство на СИРИЗА е спечелило отстъпки, дори и с удължението на спасителната програма.

По време на преговорите с еврогрупата Испания и Португалия са държали твърда линия и затова се е стигнало до удължаването на програмата с още четири месеца.

“Техният план беше, и все още е, да съсипят, свалят или да докарат правителството ни до безусловно предаване, преди нашата работа да започне да дава плодове и преди гръцкият пример да достигне и други държави”, каза Ципрас и допълни, че това се отнася най-вече до Испания.

Премиерът на Испания Мариано Рахой се обърна с протестно писмо към властите в Брюксел срещу изказването на Ципрас, съобщи в. “Ел Мундо”. Той пише, че изказването на Ципрас “е в противоречие с духа на солидарност, в който се уреждат отношенията между партньорите”.

Рахой посочва още, че Испания е доказала своята солидарност с гръцкия народ и е отпуснала 26 млрд. евро заем за страната. Португалският премиер Педру Пасуш Коелю също се оплака от атаката на Ципрас.