Всяка година се изхвърля храна за $400 млрд.

Приблизително 60 милиона метрични тона храна се разхищават само в Съединените щати

Всяка година се изхвърля храна за $400 млрд. в целия свят. Приблизително 60 милиона метрични тона храна се разхищават всяка година в Съединените щати, като цената им се изчислява на $162 милиарда, показва нов доклад, цитиран от The New York Times. Около 32 милиона метрични тона попадат на бунищата, което струва на местните власти $1.5 милиарда.

Според доклада една трета от произвежданата в световен мащаб храна не се консумира, а общата цена на прахосаните количества достига $400 милиарда. Намаляването на разхитената храна от 20 на 50 процента би могло да спести от $120 до $300 милиарда всяка година. По данни на Организацията за прехрана и земеделие към ООН храната, изхвърляна от търговците и потребителите в развитите държави би била повече от достатъчно, за да се изхранят 870-те милиона гладуващи хора по света.

Оказва се обаче, че не само развитите страни, а дори държави като Южна Африка имат проблем с разхищаването на храна. С нарастването на световното население се очаква ситуацията да се влоши. Ако не се предприемат действия, през 2030 г. стойността на изхвърляната храна ще достигне $600 милиарда годишно. Социалната цена е само едно от измеренията на проблема. Разхищаването на хранителни продукти е пряко свързано с опазването на околната среда и с климатичните промени, тъй като при производството им се използват огромни количества вода, торове и земя. Горивото, изразходвано при обработката, замразяването и транспорта също допринася за екологичната цена.

По-голямата част от хранителните отпадъци се изхвърлят на сметищата, където се разграждат и отделят метан. В световен мащаб, това увеличава вредните емисии с 3.3 милиарда метрични тона годишно, които са 7 процента от общия обем на вредните газове