Сър Джон Соърс: Русия се превърна в заплаха за Великобритания

Нивото на заплаха от страна на Русия се е увеличило и ние трябва да бъдем готови да предприемем необходимите отбранителни мерки, за да се защитим и да защитим нашите съюзници, заяви експертът

Русия се превърна в заплаха за Великобритания и страната трябва да бъде готова да предприеме стъпки за своята защита и тази на съюзниците си. Това заяви в интервю за радио Би Би Си бившият началник на разузнавателната служба МИ-6.  „Нивото на заплаха от страна на Русия се е увеличило и ние трябва да бъдем готови да предприемем необходимите отбранителни мерки, за да се защитим и да защитим нашите съюзници, които сега включват и Балтийските страни и Централна Европа,” аргументира се сър Джон Соърс.

Сър Джон Соърс, който бе начело на МИ-6 в продължение на пет години, подчерта, че справянето с подобни заплахи ще изисква повече разходи за отбрана. Той обаче призова проблемите с Русия да бъдат решавани чрез "засилен диалог". Соърс изрази разочарование заради това, че след края на Студената война пътищата на Москва и Европа не са успели да се слеят.