Меркел: Надявам се Молдова да не стане втора Украйна

​Молдова беше заплашена от Русия, че може да загуби областта на Приднестровието, ако затопли отношенията си с ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда, че Русия няма да опита да приложи към Молдова същата стратегия, която използва в Украйна.

На обща пресконференция с румънския президент Клаус Йоханис лидерът на северната ни съседка заяви, че страната му може да играе важна роля за опазването на границите на Европейския съюз, ако бъде приета в Шенген. Ангела Меркел обяви, че Румъния е отбелязала значителен прогрес в реформата в правосъдната система, което е едно от изискванията за приемането й в Шенген.

Според Йоханис, страната му може да помогне за сигурността на външната граница на Европейския съюз на изток. "Румъния вече доказа, че може да допринесе с много за опазването на външните граници. Що се отнася до автономната област на Приднестровието в Молдова, трябва да бъдат положени всички усилия сценарият с Украйна да не се повтори", заяви държавният глава.

Молдова беше заплашена от Русия, че може да загуби областта на Приднестровието - район с отцепнически настроения в Молдова, със силни връзки с Русия, ако затопли отношенията си с Европейския съюз.

Кишинев обаче ратифицира търговско споразумение със съюза на 28-те, обръщайки гръб на Москва. Ангела Меркел изрази надежда, че Путин няма да опита да приложи към Молдова същата стратегия, която използва в Украйна. Германия и Румъния се чувстват много тясно свързани политически с Молдова и ще подкрепят новото проевропейско правителство на премиера Кирил Габурич.