Столтенберг обясни по руско радио за какво са щабовете на НАТО в Източна Европа

Командните центрове се създават за гарантиране на сигурността на държавите от алианса, заяви днес генералният секретар на НАТО

Командните центрове на НАТО в шест страни от Източна Европа се създават за гарантиране на сигурността на държавите от алианса, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за руско радио, предаде ТАСС.

Той поясни, че тези центрове не са бойни подразделения, а имат за задача да осъществяват връзка между националните въоръжени сили на тези държава и многонационалните сили на пакта. Пред радио "Комерсант Еф Ем" Столтенберг каза, че центровете ще организират учения и ще укрепят колективната отбрана на НАТО.

Генералният секретар обяви, че разузнавателните служби на страни членки разполагат с "документални данни", за военно присъствие на Русия в югоизточните райони на Украйна. Според него сепаратистите не биха постигнали такива военни успехи без руска подкрепа. ТАСС отбелязва, че Столтенберг не е посочил конкретни факти в подкрепа на твърдението си.

На въпрос относно евентуалното членство на Украйна и Грузия в НАТО Йенс Столтенберг припомни, че никоя трета страна няма правото да налага вето върху политиката на "отворени врати" на западния военнополитически блок. Той декларира, че НАТО не се стреми към конфронтация с Русия и се опитва да поддържа с нея конструктивни партньорски отношения, но "не може да се отказва от принципите, на които се основава сигурността".

Политическият ръководител на НАТО потвърди, че като организация НАТО не е в състояние да предоставя оръжия на Украйна, но нейните страни членки могат да вземат самостоятелни решения за това. Йенс Столтенберг добави, че засега не се обсъжда евентуалното военно присъствие на пакта на териториите на Сирия и Ирак и че нито една от тези страни не е искала такава помощ от пакта.