Ципрас на среща с Юнкер – търси сближаване с ЕС

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас ще се срещне с председателя на ЕК и с френския президент Оланд, за да се търси сближаване на позициите

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас ще се срещне с председателя на ЕК и с френския президент Оланд. Целта е да се търси сближаване с позициите на ЕС. Събитието е определено за сряда.

Според правителствени източници в Атина Ципрас се е обадил и на президента на Европейската централна банка Марио Драги. През последната седмица между Гърция и ЕС възникна напрежение след изявления на Ципрас, че ще се придържа към твърдолинейната позиция против спасителната програма, договорена с международните кредитори от предишното правителство. Отхвърлянето на мерките за икономии, включени в тази програма, е част от предизборната програма на лявата радикална партия СИРИЗА.

Ципрас обеща и да отпише половината от дълга на Гърция, който въпреки че бе намален, все още възлиза на около 315 млрд. евро. Дневният ред на срещата между Ципрас и Юнкер не е обявен, но според гръцки медии ще бъде обсъден въпросът за гръцкия дълг и реформите, които правителството възнамерява да проведе.