Осуетиха опит за държавен преврат в Македония

За пръв път в историята на независима Македония се прави опит за насилствено сваляне на конституционния ред

Осуетиха опит за държавен преврат в Скопие. Арестувани са четирима души по обвинения за употреба на незаконни средства за проследяване и шпиониране в рамките на спецакцията "Пуч". Новината беше съобщена на извънредна пресконференция от помощник-министъра на вътрешното ведомство в Скопие Иво Котески.

Арестуваните се опитвали да изнудват високопоставени политици. Отделът за борба с организираната престъпност ще внесе в прокуратурата обвинения.

Според местните медии задържаните са: бившият директор на Управлението за сигурност и разузнаване; съпругата му; е местен функционер от гр. Струмица, както и Зоран Заев, лидер на Социалдемократическия съюз. Те могат да получат до четири години затвор.

"За пръв път в историята на независима Македония разследващите органи предотвратяват опит за насилствен опит за свалянето на Конституционният ред. Разследването се отнася за четирима души, които са обвинени в шпионаж и насилие върху държавни служители. Това са хора, които са получавали информация по нелегален начин и са извършвали натиск върху премиера на Македония и са искали съставяне на експертно правителство", обясни вътрешният министър Гордана Янкуловска.

Събирането на информацията е започнало през 2012 година. Според Котески един от заговорниците извършил доста лични срещи и провел няколко телефонни разговора с премиера на Македония – на 28 септември, на 9 и 31 октомври, както и на 17 ноември 2014 г.

На срещите и по време на разговорите обвиняемият ясно отправил сериозни заплахи срещу премиера, в които казал, че притежава компрометиращи доказателства за хора на високи постове във властта в Македония.