"Шпигел": Берлин обмисля нов спасителен пакет за Атина

Изискването за нова помощ обаче ще е Ципрас да се съгласи на изискванията за реформи и надзор от страна на донорите

Правителството на Германия ще се съгласи на Гърция да бъде предоставена и при управлението на премиера Алексис Ципрас нова спасителна програма в рамките на спасителния фонд на еврозоната, съобщава немското издание германско списание „Шпигел“. Става дума са сума до 20 млрд. евро, посочва изданието. Говорителят на Министерството на финансите Мартин Йегер обаче отрече информацията. По думите му първо настоящата програма трябва да бъде завършена.

Преди няколко седмици експертите все още са очаквали, че страната ще има нужда от около 10 млрд. евро, пише „Шпигел“. Междувременно обаче приходите от данъци спадат, приватизацията се стопира. Изискването за нова помощ обаче ще е Ципрас да се съгласи на изискванията за реформи и надзор от страна на донорите - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, пише списанието.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц бе в Атина още в четвъртък. Той отхвърли искането на страната за допълнително намаляване на дълга, но се застъпва за нови кредитни линии. Позицията му беше пидкрепена и от Ангела Мекрел.

"За ново подстригване на дълга в момента няма да има мнозинство в Европа", заяви Мартин Шулц, докато беше на посещение в Атина. „В момента последното погасяване трябва да се състои през 2057 г. Едно разтягане на този срок с десет години не е кой знае колко съществена разлика. По-важното е обаче, че Гърция ще бъде в състояние да изплати всичко, което дължи", обясни председателят на европейския парламент.