Испанската икономика отбеляза най-бързия си темп на растеж за последните години

Ръстът е по-висок от прогнозираното и бележи шестото поредно тримесечие на икономически растеж

Испанската икономика отбеляза най-бързия си темп на растеж от началото на финансовата криза в последните седем години, пише The Financial Times.

През последното тримесечие на 2014 г. БВП се е увеличил с 0,7% в сравнение с предходните три месеца, показва оценка на испанската статистическа служба. Ръстът е по-висок от прогнозираното и бележи шестото поредно тримесечие на икономически растеж. Последните данни показват, че испанската икономика е отбелязала растеж с 1,4% през 2014 г., което е най-доброто й представяне от началото на кризата.

Политическите и бизнес лидерите в Мадрид ще бъдат доволни от позитивната тенденция особено на фона на опасенията, че наблюдаваното напоследък забавяне в еврозоната ще повлече след себе и икономиката на Испания. Правителството на Мариано Рахой, за което предстоят избори към края на годината, прогнозира икономически растеж от поне 2% през 2015 г. – растеж, който вероятно ще направи Испания най-бързо растящата от големите икономики на еврозоната тази година.