Джордж Сорос призова: Дайте на Украйна 15 млрд. долара

Нова Украйна може да се защити от опитите на Владимир Путин да върне източноевропейската страната назад, но се нуждае от средства, призова милиардерът

Дайте спешно на Украйна 15 млрд. долара. За това призова американският милиардер Джордж Сорос, цитиран от в. Ню Йорк таймс. Изданието е публикувала съвместна статия на Сорос и на френския публицист Бернар-Анри Леви със заглавие "Спасете нова Украйна".

"Нова Украйна се опитва да бъде противоположност на старата, деморализирана и корумпирана Украйна. Преходът е уникален експеримент и голям напредък, извършен от хората, които излязоха на улиците в името на демокрацията, модерната държава и Европа. И това е само началото", твърди материалът. "Нова Украйна, може да се защити от опитите на Владимир Путин да върне източноевропейската страната назад. Но в същото време Нова Украйна се нужда спешно от 15 млрд. долара", допълват авторите.

Милиардерът беше на скорошно посещение в Киев. Там той обяви за плановете си да инвестира в украинската икономика. Бившият президент на Украйна Виктор Янукович и няколко министри избягаха в Русия в началото на 2014 г., след няколкомесечни протести срещу решението на Киев да не подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз. 

На власт дойдоха проевропейските премиер Арсений Яценюк и президент Петро Порошенко. Заради промяната на властта в Киев от Украйна се отцепи черноморския полуостров Крим, който се присъедини към Русия. В източните части на Украйна се създадоха непризнатите Донецкка и Луганска народни републики, срещу които кабинетът в Киев започна въоръжена операция.