Комерсант: Газпром може да се върне към "Южен поток"

Една от индикациите за това е, че Газпром избира за Турски поток маршрут в рамките на замразения проект

Газпром избира за "Турски поток" маршрут в рамките на "Южен поток" вероятно с цел да си запази възможността за връщане към отхвърления проект. Това е мнението на смята руския анализатор Валерий Нестеров, цитиран от руския в. "Комерсант".

До година-две ситуацията може да се промени - тогава към България ще бъдат насочени нови тръби, а Турция ще получи още един газопровод. Съответно Анкара ще може да получава газ от Русия, без той да преминава през транзитни страни, а сега ще даде на Газпром възможност да преговаря с Европа от по-твърди позиции, обяснява експертът.

Според изданието за бъдещото морско трасе Газпром ще използва тръби на стойност около 1 милиард евро, произведени за "Южен поток" и вече докарани на място, което ще ускори строежа. Окончателната цена на първата тръба от "Турски поток" ще стане ясна след около година.

Инвестициите за две подводни тръби в Черно море във връзка с прекратения проект "Южен поток" "вече до голяма степен са факт", но текущите геополитически условия създават риск за руския държавен гигант Газпром. Това е мнението на друг експерт - Джонатан Стърн от Оксфордския институт за енергийни проучвания.

Прогнозата му е, че е крайно съмнително Газпром да осигури за тези проекти финансиране от Запада на приемливи условия. Затова Джонатан Стърн предполага, че засега Газпром ще прокара само две тръби от "Турски поток" с капацитет 30 милиарда кубика газ, с което да задоволи нуждите на Турция и на Югоизточна Европа.