Традиционните леви в Европа объркани след победата на СИРИЗА

Чудят се в каква посока да поемат, коментира Ройтерс

Европейски политици от двете противоположности на политическия спектър отпразнуваха вчера изборната победа на обявилата се против бюджетните икономии партия СИРИЗА.

Посткомунистическият триумф на нейния водач Алексис Ципрас обаче кара традиционните леви сили да преосмислят позицията си.

Ципрас обеща да обърне страницата и да остави в миналото петгодишното "унижение и страдания", причинени от мерките за строги икономии - цената на спасителния заем от 240 милиарда евро, отпуснат от международните кредитори. Движението му, което сега съставя коалиция с дясната партия "Независими гърци", ще отхвърли бюджетните икономии и ще иска външният дълг да бъде частично опростен, пише Пол Тейлър от Ройтерс.

Това обещание поставя пред дилема основните социалдемократически партии, които се ангажираха с политики на бюджетна дисциплина по време на дълговата криза в еврозоната.

Сега те ще преценяват дали да обръщат курса още по-наляво и да се опитат да яхнат вълната на общественото недоволство, издигнало СИРИЗА на власт. Алтернативата за придържане към ортодоксални бюджетни политики крие риск те да бъдат пометени от бунтарските популистки партии в отговор на високата безработица и сриващия се стандарт на живота.

"Според мен това е шамар за силно дясноориентираната икономическа политика в Европа", каза пред в. "Хелзингин саномат" финландският външен министър Ерки Туомиоя във връзка с резултатите от изборите в Гърция.

Гръцката традиционна левоцентристка партия ПАСОК, която помогна за осъществяването на програмата за икономии - най-голямата в историята - беше съкрушена на изборите. Новото левоцентристко обединение дори не успя да влезе в парламента.

Изходът от гръцките избори може да засили позициите на младата испанска крайнолява партия с утопични възгледи "Подемос", която се роди от антикапиталистическите улични протести на безработни младежи и сега изпреварва в допитванията и двете големи партии, както и на борещата се срещу политическата система ирландска партия "Шин фейн".

"В Гърция имаше опити за всяване на страх и въпреки това хората гласуваха за промяна", заяви в телевизионно интервю водачът на съществуващата от година в Испания партия "Подемос" Пабло Иглесиас.

Същият избор ще играе роля и на изборите в Португалия, Испания, Дания, Финландия, Ирландия и Великобритания тази година.

Той ще се отрази също на равновесието на силите в икономическата политика на Европейския съюз, като може да принуди Германия да смекчи искането за бюджетна дисциплина преди да се насърчава търсенето.

Самата СИРИЗА е изправена пред проверката на живота на обещанията й да вдигне заплати и пенсии и да задържи страната в еврозоната, като същевременно убеди кредиторите да опростят част от дълга.

Макар партньорите от ЕС да са готови да преговарят с него, Ципрас не може да очаква нещо повече от допълнителна отсрочка за връщане на дълга и може би безлихвен период за погасяване, при това само в случай, че спази ангажимента за реформи, поет от предшественика му пред ЕС и Международния валутен фонд.

Той обаче ще бъде подкрепен от управляващите във Франция и Италия левоцентристки партии, които отхлабват позицията за бюджетните ограничения и прегърнаха СИРИЗА като нов съюзник в усилията да бъде убеден Берлин да отдаде по-голямо значение на растежа пред мерките за строги икономии.

Френският президент социалист Франсоа Оланд беше сред първите, поздравили Ципрас, обещавайки близко сътрудничество "в името на растежа и стабилността в еврозоната, в дух на напредък, солидарност и отговорност, които са в ядрото на споделяните от нас европейски ценности".

Най-гръмкият израз на задоволство в Париж обаче дойде от най-острите критици сред твърдолинейната левица и крайната десница на безличните усилия на Оланд за икономически реформи в подкрепа на бизнеса.

"Възхитена съм от масирания демократичен удар, който гръцкият народ нанесе на Европейския съюз", заяви водачката на крайнодесния "Национален фронт" Марин льо Пен. "Това е мигът, когато евроикономиите и ограниченията, наложени за спасяване на еврото, са подложени на изпитание", добави тя.

Левият бунтар Жан-Люк Меланшон, който на президентските избори през 2012 г. бе съперник на Оланд с подкрепата на комунистите, заяви след гръцките избори: "Радостен ден, европейската история преживява драматични промени".

Според Марк Лазар - историк, изследовател на европейската левица в парижкия университет за политически науки "Сианс По" - СИРИЗА предлага съблазнителен нов модел на френските социалисти, които са "самоненавистни реформатори", разтревожени, че електоратът от работническата класа се тълпи при Льо Пен.

В Италия, където премиерът социалист Матео Ренци се опитва да прокара реформи за либерализиране на трудовия пазар при съпротивата на профсъюзите и левицата, външният министър Паоло Джентилони определи победата на СИРИЗА като окуражаваща.

"От месеци се води борба за надмощие между строгите икономии и гъвкавостта", каза той пред обществената телевизия РАИ 3. "Няма съмнение, че гръцкият резултат, ако бъде политически управляван от Гърция и ЕС чрез реалистични и гъвкави преговори, е в съзвучие с въпросите, които ние, италианците, поставяме за измъкване от режима на сурови ограничения", каза той.

Италианската радикална левица е малка и разединена. При все това лидерът на малката лява партия "Левица, екология, свобода" Ники Вендола заяви: "Победата на Ципрас погребва всички стари клишета за левицата, способна единствено да казва "не" на всичко и която никога не може да победи".

Анализаторите Тина Нелсън и Ебрахим Рахбари обаче имат различно виждане от онези, които предричат по-широко разместване на пластовете в европейския пейзаж.

"Много аспекти от ситуацията в Гърция са уникални и очакваме прякото влияние върху други страни в еврозоната да бъде ограничено в краткосрочен план", казват те. "По наше мнение Гърция е единствената страна в ЕС тази година, в която партия извън основното течение се очертава като мажоритарна формация", допълват анализаторите.