​Колко струва думата на Москва?

Ако Москва не спре незабавно сепаратистите, Западът има един-единствен полезен ход - да затегне още повече санкциите

Вместо да спре сепаратистите, Русия очевидно продължава да ги подкрепя в офанзивата им в Източна Украйна. А това означава, че обещанията на Кремъл не струват дори хартията, на която са написани, коментира за Frankfurter Allgemeine Zeitung Райнхард Везер, цитиран от Дойче веле.

Всички помним как руският външен министър Сергей Лавров обеща, че Москва ще убеди сепаратистите да спазват примирието. Само два дни по-късно обаче бунтовниците обявиха, че повече няма да участват в никакви преговори. И увериха, че ще продължат офанзивата си, докато не поставят под свой контрол цялата Донецка област. Без подкрепата на Москва лидерите на сепаратистите в Донецк и Луганск не биха били способни на подобна дръзка стъпка, а и никаква офанзива не би била възможна, ако сепаратистите не получаваха военна помощ. Един бърз поглед към картата на региона показва, че такава може да идва само от Русия.

Чиста проба цинизъм

Загрижеността на руския президент Путин за цивилните жертви на конфликта е чиста проба цинизъм с оглед на факта, че в момента сепаратистите се опитват да изнесат войната и в райони, в които досега не се водеха сражения. А предупреждението му, че само мирни преговори можели да доведат до решение на конфликта, звучи направо като подигравка - особено за участниците в преговорите, които се проведоха миналата седмица в Берлин.

След като стана ясно, че конфликтът в Източна Украйна е на този етап нерешим, остана само крехката надежда, че поне оръжията могат да бъдат накарани да замлъкнат. Сега и тази малка надежда се изпари окончателно. Пределно ясно е, че без участието на Русия примирие не може да бъде постигнато. Но както се вижда, обещанията на Кремъл не струват дори хартията, на която са написани.

Добре дошли в ада

"Добре дошли в ада"

Какво цели Кремъл?

Можем само да гадаем какви цели преследва Кремъл: превръщането на Донбас в зона, подобна на Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия? Или опит за подсигуряване на сухоземна връзка между Русия и Крим? А може би всичко това се извършва с едничката цел да се задълбочи хаосът в Украйна, за да се провалят реформите?

Всички смислени идеи, предложени през последните седмици от германското правителство с цел да се намери изход от задънената улица в отношенията с Русия, днес изглеждат напълно несъстоятелни. Ако Москва не спре незабавно сепаратистите, Западът има един-единствен полезен ход - да затегне още повече санкциите. Това е една наистина тревожна перспектива, защото никой няма интерес от по-нататъшно затъване на руската икономика. Но за момента друга възможност просто няма.

www.faz.net