С 40% подкрепа от гърците, СИРИЗА се готви за пълно мнозинство

Решителният вот утре се наблюдава отблизо от финансовите пазари заради опасенията, че евентуална победа на СИРИЗА може да поведе Гърция към невъзможност да изпълнява задълженията по дълга и към излизане от еврозоната.

Крайнолявата гръцка партия СИРИЗА ще получи пълно мнозинство, ако 40% от гласувалите на утрешния вот гърци им дадат доверие, съобщава Euronews. Данните са според местни социологически агенции.

В случай че партията получи по-малко, тя ще трябва да търси коалиционни партньори. Към момента партията "Независими гърци", която също се обявява като СИРИЗА срещу наложената на Гърция международна кредитна програма от ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за спасяване на балканската страна от банкрут, е евентуален партньор.

Лидерът на "Независими гърци" Панос Каменос, бивш зам.-министър, който напусна коалицията на премиера Андонис Самарас през 2012 година, изтъкна, че програмата на международните кредитори е свела статута на Гърция до дългова колония. В петък, когато завърши предизборната кампания, той подчерта, че гръцкият народ се бие за възстановяване на националния суверенитет и достойнство.

Обаче "Независими гърци" се различават от СИРИЗА по много въпроси от вътрешната политика, включително въпросът с имигрантите и връзката между църквата и правителството. „То Потами" също се разглежда като потенциален партньор на СИРИЗА.

Последните социологически проучвания отреждат второ място на управляващата гръцка партия "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас. СИРИЗА води с около 4-5% пред "Нова демокрация", тоест събира около 36%.

"Това са решаващи избори, но аз смятам, че хората по-скоро ще гласуват с гняв, отколкото с логика. И това ще бъде резултат от пет години на строги икономии, през които те преминаха", каза политическият анализатор Андреас Дримиотис.

Според гръцкия изборен кодекс за влизане в 300-местния парламент е нужно спечелване подкрепата на 3% от гласувалите. Партията с най-голяма подкрепа автоматично получава 50 места бонус.

Според социологическите проучвания общо 7 партии имат шанс да получат мандати в парламента.

Решителният вот утре се наблюдава отблизо от финансовите пазари заради опасенията, че евентуална победа на СИРИЗА може да поведе Гърция към невъзможност да изпълнява задълженията по дълга и към излизане от еврозоната.