Британски политик: Губим информационната война с Русия

Има бум на прокремълската пропаганда в Европа

Руски и китайски държавни новинарски канали изпреварват сериозно по бюджет Световната служба на ВВС, предупреди бившият им директор Питър Хорокс. На високо равнище също има безпокойство, че Великобритания и САЩ губят глобалната "информационна война" с Кремъл, пише Джош Халидей във вестник "Гардиън".

Международното безпокойство, предизвикано от спонсорирани от Кремъл новинарски медии, начело с 24-часовия канал "Раша тудей", се засили след военната интервенция на Владимир Путин в Украйна и враждата му със Запада.

Дейвид Камерън каза пред депутатите, че е изразил пред президента Обама безпокойството си от руските информационни канали, които "дават изопачена картина" на събитията в Украйна. Това стана, след като въпросът бе повдигнат от ръководителите на балтийските държави на срещата на върха на страните от Г-20 в Австралия.

Интересът към Световната служба на ВВС се увеличи, откакто започна украинско-руската криза. Аудиторията на рускоезичната служба на корпорацията вече се е увеличила повече от два пъти до над 6,9 милиона слушатели, а в Украйна – повече от три пъти до над 600 000 от миналата година.

Докато Световната служба се смаляваше, "Раша тудей" впечатляващо се разрасна. Медията, която излъчва на английски, испански, арабски и руски прокремълската гледна точка за световните събития, наскоро пусна насочен към Великобритания канал в Милбанк, Централен Лондон, и планира догодина да пусне канали на немски и френски.

Путин ще увеличи глобалния й бюджет през 2015 г. с 40 процента до 15,38 милиарда рубли (220 милиона лири) от сегашните 11,87 млрд. рубли. Каналът се хвали, че има 700-милионна аудитория, (но така и не дава числа), след като разшири предаванията си испански в цяла Южна Америка.

Същевременно бе увеличено държавното финансиране за "Русия днес" (Россия сегодня) - световна осведомителна агенция, създадена въз основа на РИА Новости. По-рано този месец тя пусна "Спутник" - англоезична онлайн и радио програма, която да замести "Гласа на Русия". Водещият на телевизионните й новини е Дмитрий Кисельов, смятан за главния пропагандатор на Русия, известен с нападките си срещу хомосексуалистите. По думите му този проект е насочен към глобалната аудитория, която е "уморена от агресивната пропаганда, промотираща еднополярния свят, която иска по-различна гледна точка".

Джон Уитингдейл, председателят на комисията за култура, медии и спорт към Камарата на общините, заяви: "Руснаците и китайците ни изпреварват доста сериозно и това е въпрос, който съм повдигал пред ВВС. Мащабът, в който губим информационната война, е ужасяващ".