Дават човешки права на орангутан

Активисти за правата на животните спечелиха свободата на Сандра чрез закона хабеас корпус, който често се използва за оспорване на законосъобразността на ареста и присъдите на гражданите

Аржентински зоопарк може да бъде принуден да освободи орангутана Сандра, след като съдебно решение определи, че тя би трябвало да има същите права като човешко същество, пише "Дейли Мейл".

Орангутанът, прекарал целия си 29-годишен живот в зоологически градини, може да бъде пуснат на свобода до дни.

Експерти твърдят, че забележителното решение за Сандра, която е родена в Германия и е живяла в зоопарка в Буенос Айрес в продължение на 20 години, може да отвори клетките за хиляди подобни случаи в Аржентина.

Активисти за правата на животните спечелиха свободата на Сандра чрез закона хабеас корпус, който често се използва за оспорване на законосъобразността на ареста и присъдите на гражданите. Той често беше използван в съдилищата в аржентинската столица през изминалата година.

Защитниците на Сандра твърдяха, че тя не трябва да бъде третирана по силата на закона като "обект", а като "не-човешка личност" заради интелекта ѝ и сложния ѝ начин на мислене.

Първоначално съдия отхвърлил искането на активистите, но те обжалвали и спечелили в Апелативния съд в края на миналата седмица.

Пол Буомпадре, който е член на аржентинската Асоциация на професионалните юристи за правата на животните заяви: "Това открива нов път не само пред други човекоподобни маймуни, но и пред други разумни същества, които са несправедливо и произволно лишени от свобода в зоопаркове, циркове, водни паркове и научни лаборатории."

Говорителят на зоопарка в Буенос Айрес отказа да коментира случая, но главният биолог Адриан Сестело обвини активистите, че несправедливо сравняват животните с хората.

Това решение на съда идва само две седмици, след като активисти в САЩ се провалиха в почти идентичен опит да спечелят права, подобни на човешките за шимпанзе.