Германски медии: ЕС е опасно близо до разкол за санкциите срещу Русия

Страните от ЕС трябва да се противопоставят на Русия при различни условия: едни зависят повече от Русия, а други - по-малко

Засега Европа е единна в отношението си към Русия, но това единство е много крехко, пише Die Zeit.

Една от причините за това според изданието е, че страните от ЕС трябва да се противопоставят на Русия при различни условия: едни зависят повече от Русия, а други - по-малко.

Със задълбочаването на конфликта между Запада и Русия тези различия стават все по-видими, затова в ЕС все по-често може да се чуе мнението, че санкциите трябва да бъдат отменени или поне смекчени, добавя Die Zeit.

Подобно мнение изразява и Süddeutsche Zeitung. По време на предколедната Среща на върха ръководителите на страните от ЕС се оказаха опасно близо до разкола за политиката спрямо Русия, пише изданието и добавя, че падането на рублата и евентуалните бъдещи икономически проблеми на Русия само ще засилят разногласията в ЕС.

"На Евросъюза му е все по-трудно да има единно мнение за политиката на санкции", обобщава Süddeutsche Zeitung.

На свой ред Die Zeit отбелязва, че макар официално европейските ръководители да се придържат към единно мнение, когато стане дума за антируските санкции, някои от тях си позволяват да се изказват против. Изданието се позовава на австрийския канцлер Вернер Файман, който бе заявил, че санкциите са били вид самозащита, но някои ги превръщат в религия.