Тайна среща на Путин с 40 олигарси спасява Русия

Руският президент обсъжда с милиардери как да се диверсифицира икономиката на страната

Владимир Путин покани на тайна среща на кръгла маса в Екатерининската зала в Кремъл 40 олигарси, сред които са едни от най-богатите хора в света, за да спасяват Русия в незапомнената от революцията насам финансова криза.

Срещата беше закрита за журналисти, медиите бяха допуснати само в началото, и след това отпратени. Какво точно са си говорили богаташите с руския президент, остава засега в тайна. Поне се разбра кои магнати са участвали в „тайната вечеря”.

За да не се почувства никой пренебрегнат, милиардерите са били подредени на кръглата маса по азучен ред, при което най близо до президента се е паднал шефът на "Евраз" Александър Абрамов, отдясно се паднал шефът на консорциума "Алфа-груп" Герман Хан.

На срещата са присъствали също шефът на „Лукойл” Вагит Алекперов,Дмитрий Ананиев, (Промсвязкапитал), Михаил Прохоров (директор на Онексим-банк), Владимир Потанин (Интеррос), Алексей Мордашов (Северстал), Олег Дерипаска, който контролира компании за алуминий и други.

Нефтеният магнат и собственик на „Челси” Роман Абрамович, за който бе съобщено че само за два дни е загубил 360 млн.евро, фигурирал списъка на гостите като обикновен "предприемач".

На срещата около президента бяха се наредили вицепремиерите Игор Шувалов и Сергей Иванов и представители на висшата администрация, отговарящи за икономиката, сред които беше и шефката на руската централна банка Елвира Набулина.

Откривайки срещата президентът Путин заявил: "През последните години не сме взимали съществени решения, които да влияят на ситуацията в икономиката, без да сме се консултирали с представителите на бизнеса.”

Президентът заявил още: "Ние ще бъдем в състояние да преминем този труден етап на развитие и най-сетне да се реши проблемът с диверсификацията на руската икономика, който не може да бъде вече 15-20 години решен. Необходими са нови ниши, в които изгодно да се инвестират наличните ресурси", заявил Путин.

По думите на Игор Шувалов, цитирани от руските медии, много от бизнесмените са "наши приятели от много години". Въпреки желанието на журналистите да останат и да изчакат олигарсите, те били натирени да си ходят.