Турция иска ареста на основния политически противник на президента Ердоган

Според прокуратурата, Гюлен е лидерът на криминална организация

Турската прокуратура поиска издаването на заповед за ареста на 73-годишния турски духовник Фетулах Гюлен. Основният политически противник на президента Реджеп Ердоган живее от 15 години в самоналожено изгнание в САЩ.

Според прокуратурата Гюлен е "лидерът на криминална организация, известна в обществото като "Движението Хизмет". Тя има структури в медиите, икономиката и държавния апарат, които са в нарушение на закона". Според обвинителите те разполагат с достатъчно твърди доказателства срещу духовника.

В молбата за издаване на заповед за арест се казва също, че обвиненият е бил в чужбина от 1998 г. насам, заради което прокуратурата не е могла да се свърже с него в хода на разследването.

В неделя в Турция при полицейска операция бяха задържани редица журналисти от медии, за които се предполага, че са приближени на Гюлен. По-рано, в петък, съд в Истанбул освободи главния редактор на турския опозиционен вестник "Заман", но повдигна обвинение в тероризъм срещу главния редактор на телевизия от същата прес група.