САЩ готови със санкции срещу "Газпром", ако спре газа за Европа, Украйна и Грузия

Вашингтон е готов да отслаби санкциите, ако Москва прекрати окупацията и анексията на Крим и подкрепата на сепаратистите в източна Украйна,

Президентът на САЩ Барак Обама подписа "Акт (Закон) крайна-2014", който ще позволи на Вашингтон за предприеме нови санкции срещу Русия. 

В момента Вашингтон не възнамерява да разширява санкциите, но законът е необходим, за да може президентът, съвместно с европейските партньори и съюзници оперативно да въведе допълнителни санкции, в случай на внезапно усложнение в отношенията с Русия. 

В същото време Обама подчерта, че Вашингтон е готов да отслаби санкциите, ако Москва направи нужните стъпки, в частност, прекрати окупацията и анексията на Крим и подкрепата на сепаратистите в източна Украйна, и изпълни задълженията си по Минските споразумения.

Преди това Конгресът одобри и изпрати за подпис на президента законопроект за оказване на военна помощ на Украйна и нови санкции срещу Русия. Той предвижда санкциите да засегнат Рособоронекспорт и "Газпром" в случай, че бъдат намалени или прекратени доставките на газ в страните от НАТО, Украйна, Грузия и Молдавия.