Подходът на ЕК към Русия в газовата сфера става все по-твърд

ЕС налага нови ограничения върху инвестициите на руски компания в европейския енергиен сектор

Създаването на енергиен съюз в ЕС става реалност, поне що се отнася до политиката и регулирането, пише днес в."Комерсант" под заглавие "Газов заговор". Според изданието планът, изготвян от Европейската комисия, може да бъде представен през януари и ключов елемент в него щели да бъдат общи покупки на газ от европейски компании. Според изданието вече става дума и за налагането на нови ограничения върху инвестициите на руски компания в европейския енергиен сектор.

"Комерсант" твърди, че се е сдобил с чернова на плана на ЕК за работата й по енергийния съюз за периода 2015-2016 г. Документът бил описателен, подобно на много други европейски документи, но в него се съдържали нови важни сведения относно руските доставки на газ. 

Първо, предвиждало се на еврокомисарите по енергетиката, търговията, промишлеността и конкуренцията да бъде възложено да разработят догодина подробна схема за съвместни покупки на вносен газ. Тоест страните от ЕС да могат да се обединяват за съвместни преговори с външни доставчици на суровината. Голям привърженик на тази подход бил настоящият председател на Европейския съвет Доналд Туск, но сред лидерите от ЕС нямало единно мнение по въпроса, пише руският вестник.

Второ, на същите тези четирима еврокомисари може да бъде възложено да обсъдят инвестициите на трети страни, вкл. на Русия, в европейския енергиен пазар (инфраструктура, разпределение, доставки на газ и електроенергия) в контекста на енергийната сигурност. Според "Комерсант" този пункт е пряко насочен към руската компания "Газпром", която притежава различни транспортни и разпределителни активи в страни от ЕС, а и очаква да придобие още активи.

Ако ЕС наистина реши да въведе единни покупки на вносен газ, тогава европейците ще трябва да забравят за пазара, казва пред вестника съпредседателят на консултативния газов съвет Русия-ЕС Владимир Фейгин. По думите му тази идея е още слабо разработена, но ръководителите на ЕС трябва да покажат единство на фона на усложняването на политическите отношения с Русия. 

"Общо взето идеята за съвместни покупки се ползва с подкрепата на малките страни от ЕС и не мисля, че големите компании искат това", смята Фейгин. Той обаче отбелязва, че подходът на ЕК към Русия в газовата сфера става все по-твърд, а и "Газпром" променя отношението си към инвестициите в Европа.

Другият съпредседател на газовия съвет, Джонатан Стърн, припомня, че съвместните покупки на газ са възможни само при доброволното обединяване на вносителите. Стърн допуска, че даже и да е така, съвместните покупки биха противоречали на правилата за конкуренция, така че предстои да се изяснят практическите аспекти на енергийния съюз.